Što je Power Commander?

Go down

Što je Power Commander?

Postaj  black dog on čet sij 31, 2008 11:01 pm

Što je Power Commander?

Power Commander je jedinica za prilagođavanje ubrizgavanja goriva i podešavanje timinga paljenja (na nekim modelima) koja radi u skladu sa standardnim ECU (elektronska komandna jedinica) motocikla.

Power Commander koristi priključke identične originalnima, tako da nije potrebno dorađivanje postojećih instalacija na motociklu. Ugradnja traje manje od 15 minuta, a ponekad samo pet.

Same promjene odnose se na krivulje ubrizgavanja i zapaljenja kojima upravlja mikroprocesor jedinice koja je ugrađena na motor. Ova tehnologija omogućuje stalne promjene osobina motocikla bez ikakvog narušavanja intregriteta ECU-a. Uklanjanje Power Commandera vraća tvorničke postavke motocikla (naravno, ako već prije nije modificiran sam ECU nekim drugim tehnologijama).

Power Commander dolazi s programima koji su bazirani na modifikacijama motocikla. Jedinica se dostavlja s potpunim softverom i kablovima za spajanje koji daju mogućnost mjenjanja i prilagođavanja različitih postavki.

Koliko povećava snagu?

Krajnja snaga ovisi o mnogo drugih stvari, ali sigurno je da će savršen omjer zrak/gorivo proizvesti maksimum mogućih konja za danu kombinaciju. Također se mora uzeti u obzir da jedan prosječan vozač provodi većinu vremena u vožnji ne dajući maksimum gasa.




Kako se odvija tuniranje Power Commanderom?

Osnovne mape

Power Commander dolazi s osnovnim mapama koje su pohranjene u mikroprocesoru. Te su mape razvijene kako bi se dobilo očigledno poboljšanje za većinu mogućih kombinacija koje odgovaraju danim mapama (npr. "serijski motocikl" ili "performance ispuh i sportski filter zraka"). Općenito, većina serijskih motocikala ima područja krivulja smjese gorivo/zrak koja nisu optimalna za ugodnu vožnju i potpuno iskorištavanje performansi motocikla. Može se zaključiti da su serijski motocikli optimirani na nekih 70%, dok postotak opada na 60%-65% za one sportski modificirane. Nakon instalacije Power Commandera s osnovnim mapama, očekivana optimizacija je na 85%-95%.

Alternativne mape

Svaki Power Commander dostavljen je zajedno s CD-om na kojem se nalaze alternativne mape. Također, sve mape moguće je downloadati na web stranici Power Commandera . Postoje mape posebno za "A-kategoriju" slip-on ispuha i za "B-kategoriju" slip-on ispuha. Iako razlika među mapama nije velika, postavke će povećati stupanj optimizacije za svaki različiti model s danom kombinacijom. Ispusi "C-kategorije", ukoliko ne postoji odgovarajuća mapa, slobodno mogu koristiti bilo koju mapu za zadovoljavajuću optimizaciju svog motora.

Ukoliko posjedujete računalo s Windows 98SE/ME/2000/XP operacijskim sustavom, a potrebna vam je specijalizirana DynoJet mapa, tražite od prodavača da vam je uploada na Power Commander prilikom kupnje. Poneki prodavači posjeduju DynoJet-ov Power Programmer koji im omogućuje spajanje bilo kojeg Power Commandera i upload mapa koje su dostupne na CD-u ili web stranici.

Umetci

Krivulja goriva može se promijeniti jednostavnim postavljanjem posebnih umetaka. Ovo je jednostavan proces, a upute dolaze na papirnatom ispisu ili kao video prikaz na CD-u.

Računalno mapiranje

Windows 98SE/ME/2000/XP operacijski sustav potreban je za upload alternativnih mapa ili modificiranje postojećih korištenjem Control Center softwareai kabla za povezivanje (Serijski ili USB ovisno o modelu) koji dolazi s Power Commanderom.

Maksimalna optimizacija
Nakon instalacije Power Commandera primjetno je poboljšanje, a problemi poput pregrijavanja, poskakivanja ili trzanja su nestali. U ovom stadiju postignuto je 90% optimizacije. Ukoliko želite 100%-tnu optimizaciju ili želite posebnu mapu, obratite se prodavaču koji ima specijaliziranu opremu i adekvatan trening, kako biste izbjegli eventualna oštećenja na motoru. Dynojet ima stotine specijaliziranih prodavača po cijelom svijetu koji mogu pružiti ovu uslugu. Prodavaei koji imaju potrebnu opremu i koji su prošli trening školu imaju certifikat "Dynojet Approved Power Commander Tuning Center" i svi su navedeni na Power Commander web stranici.

Paljenje

Kod nekih modela, Power Commander može utjecati i na krivulju paljenja. Svi Power Commanderi treće generacije imaju tu mogućnost. Krivulja paljenja može se namjestiti tako da se dobije poboljšan odgovor na gas ili kako bi se povećala krajnja snaga. Na većini modela krivulja paljenja je približna optimalnoj tako da nema prevelike potrebe za modifikacijom. U nekim slučajevima moguće je povećati okretni moment prilagođavanjem timinga paljenja.

S visokooktanskim racing gorivom, moguće je postići puno više rezultata pri većem otvaranju gasa. Prilikom ekstremnih vremenskih uvjeta, Power Commander se može podesiti kako bi uklonio nedostatke u voznosti za danog vremena ili pod neprikladnim uvjetima.
avatar
black dog
Admin
Admin

Broj postova : 1356
Age : 33
lokacija : samobor
vozim : kawasaki
Registration date : 24.04.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.